HRM en competentieontwikkeling – september 2024

01 oktober 2024

Wat is volgens werknemers de belangrijkste motivatie om te presteren?
McKinsey heeft onderzoek uitgevoerd onder meer dan 1000 werknemers over de hele wereld, om licht te werpen op wat werknemers het belangrijkst vinden en om een nieuwe feitenbasis te bieden voor werkgevers die verschillende methoden voor prestatiemanagement willen bestuderen. Ze testten een reeks opties om inzicht te krijgen in de perceptie van werknemers, waaronder benaderingen van doelen, prestatiebeoordelingen, continue ontwikkeling en beloningsstelsels. De belangrijkste algemene bevinding van het onderzoek was dat prestatiemanagement het meest effectief is als het wordt gekenmerkt door een sterke, consistente interne logica die werknemers begrijpen.

Tool voor robotplanning houdt rekening met menselijke onoplettendheid
Onderzoekers van Washington State University hebben een nieuw algoritme ontwikkeld dat robots veiliger kan maken door ze bewuster te maken van menselijke onoplettendheid. In computersimulaties van verpakkings- en assemblagelijnen waar mensen en robots samenwerken, verbeterde het algoritme, ontwikkeld om rekening te houden met menselijke onoplettendheid, de veiligheid met maximaal 80% en de efficiëntie met maximaal 38% vergeleken met bestaande methoden. De studie (abstract) is gepubliceerd in IEEE Transactions on Systems, Man, and Cybernetics: Systems.

Verrassing! Generatie Z staat te popelen om te werken
Udemy heeft een nieuw rapport gepubliceerd getiteld “Gen Z in the Workplace: Welcoming the Next Generation”. Het onderzoek erkent het belang van Generatie Z (Gen Z) voor de toekomstige beroepsbevolking en is gebaseerd op antwoorden van meer dan 6.500 deelnemers. Veel stereotiepe percepties van Gen Z (in het rapport gedefinieerd als mensen geboren tussen 1997 en 2012) worden onderuitgehaald. Vaak afgeschilderd als “lui” en “niet geïnteresseerd om op om kantoor te verschijnen”, tonen de gegevens van Udemy dat Gen Z respondenten eigenlijk juist meer gemotiveerd zijn door professionele ontwikkeling (65%) dan hun Millennial en Gen X tegenhangers. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.

Hoe werkgevers pesten en intimidatie op het werk beter kunnen aanpakken
CIPD uit het Verenigd Koninkrijk heeft onderzocht of werkgevers genoeg doen om pesten en intimidatie op het werk te voorkomen en aan te pakken. CIPD vindt een duidelijke discrepantie tussen het vertrouwen van werkgevers in hun beleid en procedures om conflicten aan te pakken en het vertrouwen van werknemers om een klacht in te dienen en een oplossing te zoeken. Bijna de helft van de werknemers die een conflict op het werk ervaren, zegt dat ze het 'gewoon laten gaan', terwijl minder dan een derde het bespreekt met hun manager en/of HR. Het rapport (782 kB) bevat inzichten over hoe werkgevers en werknemers de mate van conflicten op het werk kunnen beoordelen en doet aanbevelingen voor hoe organisaties beter kunnen reageren op ongezonde conflicten op het werk.

De stand van zaken van GenAI in de onderneming: van potentieel naar prestatie
Investeringen in mensen en ondersteunende technologieën nemen toe, maar de klok tikt om GenAI op de werkplek op te schalen en waarde te creëren, aldus Deloitte. De derde editie van hun “The State of Generative AI in the Enterprise” serie, getiteld Moving from potential to performance (50,67 MB), onthult hoe organisaties omgaan met uitdagingen en het meten van de waarde van GenAI. Twee cruciale aandachtsgebieden zijn de toegepaste databases en governance (in combinatie met risico en compliance).
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.