Milieu en duurzaamheid – augustus 2024

02 september 2024

Plastic afval
De onbewerkte versie van de ontwerptekst (1,17 MB) van het VN-verdrag over plasticvervuiling is gepubliceerd. Een rapport (1,28 MB) van de Ellen MacArthur Foundation bekijkt hoe het MKB van dit verdrag kan profiteren. JRC-onderzoekers zijn erin geslaagd een beeld te krijgen van de emissies en ophopingsgebieden van afval in zee door gebruik te maken van al aanwezige satellieten. Het HolyGrail 2.0 Initiative neemt deel aan een project om te testen of de CurvCode watermerktechnologie van Filigrade de kringloop van HDPE-melkflessen in NL kan sluiten. Bij een Universiteit Leiden onderzoek bleek bijna 20% van de geteste bacteriën plastic te kunnen afbreken. Uit een studie (summary, 697 kB) in opdracht van Holland Bioplastics blijkt dat PLA volledig hydrolyseert in aanwezigheid van water.

Wet- en regelgeving in de EU
Op 28 juni 2024 is de Ecodesign Regulation (ESPR) in de OJ gepubliceerd met vereisten voor duurzame producten, waaronder een digitaal productpaspoort. RecyClass heeft een nieuwe versie gepubliceerd van de Design for Recycling Guidelines voor alle plasticstromen. Hoewel EU-landen meer plastic afval recyclen, produceren ze ook meer volgens statistieken gepubliceerd door het EP. De EU-brancheverenigingen voor glas en staal hebben ook de meest recente recyclingcijfers gepubliceerd. De EC heeft een inbreukprocedure geopend tegen alle lidstaten voor het niet halen van de doelstellingen voor afvalinzameling en -recycling. Een Linneaus University scriptie (724 kB) onderzoekt de uitdagingen van het MKB bij het voldoen aan de verpakkingsregelgeving. Duitsland: De overheid (in het Duits) werkt aan een Nationale Circulaire Economie Strategie (in het Duits). Frankrijk: De regering (in het Frans) heeft aangekondigd dat het verbod op het gebruik van niet-recyclebare styreenpolymeren wordt uitgesteld van 2025 naar 2030. Hongarije: Vanaf 1 juli mogen dranken alleen nog in retourverpakkingen worden verkocht, meldt MOHU (in het Hongaars). NL: Verpact heeft tijdens een webinar (2,49 MB) de bandbreedtes van de tarieven voor 2025 gedeeld. Een consultatie over het CMP (opvolger van LAP) is geopend. NEN meldt de publicatie van NTA 8515 voor herbruikbare plastic bekers. KIDV heeft haar factsheet drankenkartons bijgewerkt. De Monitoringsrapportage 2023 (272 kB) van Verpact toont een recycle- en hergebruikresultaat van 88%. Het inzamelpercentage voor plastic drankflessen steeg van 68% in 2022 naar 74% in 2023. ILT heeft 5 lasten onder dwangsom opgelegd aan Verpact voor het niet halen van de 90% inzameldoelstelling voor plastic flessen in 2022. De staatssecretaris heeft hier vragen over beantwoord. Verpact heeft recente data (146 kB) over statiegeld gepubliceerd. De monitoring (587 kB) van drankverpakkingen in zwerfafval in 2023 is naar de Kamer gestuurd. Noorwegen: Miljødirektoratet (in het Noors) heeft nieuwe regelgeving aangekondigd voor afvalscheiding en -sortering.

Wet- en regelgeving buiten de EU
Canada: De overheid meldt dat vanaf 15 juli meer SUPs verboden zijn in British Columbia. De regering is een raadpleging gestart over de nieuwe greenwashing-bepalingen van de Competition Act die bedrijven verplicht bepaalde milieuclaims te onderbouwen. Jamaica: De overheid geeft bedrijven 6 maanden de tijd om hun voorraad SUP voedselverpakkingen op te maken. VK: De regering meldt dat de DRS vóór oktober 2027 zal worden gelanceerd en heeft schattingen van de EPR-tarieven gepubliceerd. Schotland: De regering heeft de Circular Economy Bill aangenomen. De regering heeft ook een raadpleging geopend over een heffing op wegwerpbekers. VS: De regering heeft een nieuwe strategie (1 MB) vrijgegeven om plasticvervuiling aan te pakken. Een MIT-onderzoek toont dat een nationale DRS een drastisch verschil zou kunnen maken in het verminderen van plastic afval. Een rapport (13,32 MB) van CIEL schetst de lasten die plasticvervuiling met zich meebrengt voor staten en gemeentes.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.