Milieu en duurzaamheid – september 2024

01 oktober 2024

Wet- en regelgeving in Nederland
Verpact heeft de tarieven voor 2025 bekendgemaakt. De beloning voor het gebruik van recyclaat wordt verhoogd van 10 naar 20 cent per kilogram. Daarnaast geldt een lager tarief voor herbruikbare verpakkingen. Verpact heeft ook haar visie op innovatie (1,52 MB) gepubliceerd. Deze zal vertaald worden naar een concreet innovatieprogramma. Er zijn Kamervragen gesteld over de faillissementsgolf in de plastic recyclingindustrie. Ook zijn er Kamervragen gesteld over het bericht - Supermarkt ‘rommelt’ wéér met statiegeld, winkel ontkent - van Omroep West. ILT meldt dat een importeur een boete heeft gekregen voor de verkoop van blikjes Red Bull zonder statiegeld. Maar 7% van de plastic verpakkingen wordt opnieuw gebruikt als materiaal voor nieuwe verpakkingen. De overheid heeft als doel dat in 2050 geen enkele verpakking gemaakt is van (nieuwe) fossiele grondstoffen. Dit doel is niet haalbaar zonder nieuw beleid én ander gedrag van de industrie en consumenten. Dat blijkt uit onderzoek (3,41 MB) van RIVM, samen met de Universiteit Utrecht, Rijkswaterstaat en TNO.

Wet- en regelgeving buiten Nederland
Australië
: APCO heeft haar Strategisch Plan 2030 gepubliceerd, inclusief een contributiestructuur om de circulariteit van verpakkingen te stimuleren. België: IBE-BVI meldt dat het koninklijk besluit om het op de markt brengen van bepaalde SUPs te beperken en het gehalte aan gerecyclede inhoud van bepaalde producten te verhogen is gepubliceerd in het Staatsblad. Denemarken: Wetgeving tot invoering van EPR voor bepaalde SUPs vanaf 10 oktober 2024 is gepubliceerd (in het Deens). Emballageretur meldt dat de datum voor volledige EPR-implementatie is gewijzigd naar 1 oktober 2025. De startdatum voor bedrijfsregistratie en rapportage blijft 31 augustus 2024. Duitsland: ZSVR heeft de 2024 editie van de minimumnorm voor het bepalen van de recyclebaarheid van verpakkingen gepubliceerd. Ierland: De overheid heeft een EPA-studie (1,79 MB) gepubliceerd over het verminderen van eenmalige verpakkingen voor AGF. EPA heeft ook de bevindingen (611 kB) gepubliceerd van een onderzoek naar consumenten gebruik en -houding. Slowakije: Een coalitie van belanghebbenden, waaronder EUROPEN, heeft zorgen geuit over een voorgestelde wijziging (in het Slowaaks) van de DRS-wetgeving. VS: CRI (169 kB) meldt dat de inzamelpercentages in meer dan de helft van de staten met DRS in 2023 licht zijn gedaald. Illinois: Gouverneur Pritzker heeft SB2960 ondertekend die vanaf 1 juli 2025 kleine SUP-flessen verbiedt in hotels met 50 kamers of meer en een jaar later in alle hotels. Michigan: HB 5902 met een EPR voor verpakkingen is geïntroduceerd.

Levenscyclusanalyse (LCA)
Een Sant'Anna School of Advanced Studies-studie (2,06 MB) gepubliceerd in Science of the Total Environment identificeert de meest duurzame bierverpakkingen. TNO heeft een methode ontwikkeld die de impact van microplastics meeneemt in de LCA van plastic producten.

Plastic afval
Een rapport (12,07 MB) van EA toont dat 5 september Plastic Overshoot Day 2024 was (28 juli in 2023). Een wereldwijde inventarisatie van plasticvervuiling van de University of Leeds toont de enorme schaal van niet-ingezameld afval en open verbranding van plastic afval. Onderzoekers van IGB en de University of Potsdam hebben efficiënte plastic-etende schimmels geïdentificeerd in zoetwaterecosystemen. Volgens The Ocean Cleanup kan de Great Pacific Garbage Patch in 10 jaar worden opgeruimd voor een bedrag van $7,5 mld. Een Eunomia-rapport toont dat voor veel plastic verpakkingen verdere optimalisatie van bestaande sorteertechnologieën waarschijnlijk voldoende is voor verbeterde circulariteit. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.