Productie, logistiek en inkoop – augustus 2024

02 september 2024

Het beheer van de toeleveringsketen versterken
Een paper (2,60 MB) van WEF belicht het herstructureren van wereldwijde waardeketens in het licht van voortdurende ontwrichting. Waardeketens worden nog steeds geconfronteerd met uitdagingen die variëren van de klimaatcrisis tot geopolitieke tegenwind en technologieën van de volgende generatie. Fabrikanten moeten beslissen hoe ze hun toeleveringsketens het beste kunnen configureren om hun activiteiten tot ver in de toekomst veilig te stellen.
DHL heeft een rapport gepubliceerd over hoe diversificatie van de toeleveringsketen organisaties in staat stelt hun veerkracht, flexibiliteit, duurzaamheid en reactievermogen voor de toekomst te vergroten. Dit omvat elementen zoals multi-shoring, multi-sourcing, aanvullende vervoerswijzen en gediversifieerde logistieke operaties. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
In zijn jaarverslag (samenvatting, 572 kB) biedt CSCMP een momentopname van de Amerikaanse economie door de lens van de logistieke sector en zijn rol in algemene toeleveringsketens. Het rapport is een compilatie van toonaangevende logistieke informatie van over de hele wereld en richt de schijnwerpers op trends in de sector en belangrijke inzichten in zich steeds ontwikkelende toeleveringsketens in een aantal sectoren.

AI-technologie in productie
MIT heeft een techniek onthuld voor effectievere multifunctionele robots. Met behulp van generatieve AI-modellen combineerden onderzoekers roboticagegevens uit verschillende bronnen om robots te helpen beter te leren.
Onderzoek van Accenture toont dat bedrijven met de meest volwassen toeleveringsketens 23% winstgevender zijn dan hun concurrenten. Deze leiders maken zes keer zo vaak gebruik van (Gen)AI in hun toeleveringsketens, waardoor ze extra bedrijfswaarde kunnen genereren.
Een analyse van McKinsey belicht de adoptie, ontwikkeling en industriële effecten van geavanceerde technologieën. De twee trends die eruit springen in 2023 zijn GenAI en elektrificatie en hernieuwbare energie.
Volgens een rapport (6,55 MB) van Capgemini versnellen organisaties hun gebruik van generatieve AI en is er de afgelopen 12 maanden een toename geweest in investeringen in de technologie. Uit het rapport blijkt dat 24% van de organisaties generatieve AI heeft geïntegreerd in sommige of de meeste van hun locaties of functies.
Uit een onderzoek (486 kB) van Deloitte blijkt dat het vergroten van het AI-gebruik in de hele organisatie (43%) en investeringen in technologie (37%) de twee belangrijkste bedrijfsprioriteiten zijn voor de komende 12 maanden.

Productie verbeteren met Machine Vision
Een Tarbiat Modares University studie (1,11 MB) getiteld 'Machine Vision for Detecting Defects in Liquid Bottles: An Industrial Application for Food and Packaging Sector', is gepubliceerd in Cloud Computing and Data Science.
Uit resultaten van het project ‘Smart Vision’ van VIL blijkt dat Smart Vision technologieën, zoals geavanceerde camera’s en slimme brillen de productiviteit en efficiëntie van logistieke operaties aantoonbaar kunnen verhogen. Ze kunnen een meerwaarde betekenen bij de verdere digitalisering van manuele processen.
Uit een rapport van Copia Automation blijkt dat industriële codeerfouten productieonderbrekingen veroorzaken die gemiddeld 30 uur duren. De helft van alle stilstand wordt veroorzaakt door industriële codewijzigingen, codeverwarring, gebrek aan inzicht in industriële code en problemen met programmeerbare logische controllers. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.