Productie, logistiek en inkoop – september 2024

01 oktober 2024

Ontwikkelingen in logistiek
Volgens ING wordt 2024 voor de Nederlandse machinebouw een overgangsjaar naar groei in 2025 als gevolg van een lagere rente en aantrekkende internationale economische groei. De innovatie in machinebouw richt zich op een modulaire (configure to order) productiestrategie, verdere digitalisering en productiviteitsverhogende technologie.
Volgens een rapport (1,17 MB) van Forescout zullen er in 2028 meer dan 25 miljard onderling verbonden Internet of Things (IoT)-apparaten zijn. Met al deze verbonden apparaten wordt het beoordelen van risico's en het beheren van cyberbeveiliging steeds belangrijker. Ze hebben het “aanvalsgebied” aanzienlijk vergroot, waardoor nieuwe uitdagingen en kwetsbaarheden zijn ontstaan.

Kunstmatige intelligentie in logistiek
De nieuwe Logistics Trend Radar van DHL toont opkomende AI-trends en duurzame oplossingen. De relevantie van AI voor de logistieke sector is aanzienlijk toegenomen, zoals blijkt uit deze editie waarin vijf prominente trends worden belicht: Generative AI, AI Ethics, Audio AI, Computer Vision en Advanced Analytics.
AI is belangrijk voor de verpakkings- en verwerkende industrie en het potentieel ervan komt aan het licht naarmate de reeks mogelijke oplossingen toeneemt. PMMI heeft een whitepaper gepubliceerd over het huidige gebruik en het potentieel van AI voor zowel OEM's van verpakkingsmachines als eindgebruikers (CPG's). U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
Volgens SAS leidt China de wereld in het gebruik van GenAI, terwijl de VS de wereld aanvoert in volledige implementatie. Leiders noemen gebrek aan begrip, bedrijfsstrategie, voldoende gegevens en gereedheid voor regelgeving als punten van zorg. Privacy, beveiliging en governance van gegevens zijn primaire uitdagingen bij het gebruik van GenAI in hun bedrijf. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.

Duurzaamheid in de toeleveringsketen
Jönköping University heeft een masterscriptie (956 kB) gepubliceerd getiteld; 'Identification of environmental risks in the sustainable supply chain in the packaging of detergent products'. De studie identificeert praktische risico's, factoren die vanuit milieuoogpunt van invloed zijn op de duurzaamheidsrisico's van de supply chain en strategieën om de risico's te beheersen.
Lund University heeft een studie (6,34 MB) gepubliceerd over duurzame industriële verpakkingen, het verhogen van de circulariteit van de supply chain en het concurrentievermogen van bedrijven. Het draagt bij aan het begrip van de effecten van duurzaam industrieel verpakken door het belang te bespreken van het integreren van dergelijke beslissingen in de context van de supply chain. Ook worden de kansen onderzocht die kunnen voortvloeien uit op duurzaamheid gerichte innovaties in verpakkingslogistiek en hoe deze innovaties het concurrentievermogen van bedrijven kunnen vergroten.
Henan Polytechnic University heeft een studie (258 kB) gepubliceerd in het International Journal of Computer Science and Information Technology met de titel 'Reverse logistics network optimization of express packaging boxes in colleges and universities based on the background of green logistics'.
De Universiteit Twente heeft een masterscriptie (2,21 MB) gepubliceerd over de overgang naar een ‘counter-based’ onderhoudsstrategie op de vullijnen van Heineken. Op dit moment leidt de ‘time-based’ aanpak tot inconsistente onderhoudsintervallen. Met de verwachte daling van de totale productie vraagt het bedrijf om een adaptieve strategie, waarbij onderhoud wordt gepland op basis van het werkelijke machinegebruik; ‘counter-based’ onderhoud.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.