Retail en e-commerce – augustus 2024

02 september 2024

E-commerce ontwikkelingen
De Monitor online platformen 2023 van het CBS gaat in op de demografie van online platformen, de ontwikkeling van de omzet en werkgelegenheid, en de verkoop door bedrijven via online platformen in Nederland.
Volgens een rapport (3,89 MB) van AlixPartners zijn de verwachtingen voor gratis, snelle verzendingen en gemakkelijke productretours gestaag toegenomen onder online shoppers in 2024. Dit zet bedrijven onder druk om te reageren te midden van de sombere winstresultaten van e-commerce en het onvermogen om de kosten te beperken.

Winkelgedrag van klanten
Een rapport (9,55 MB) van DHL geeft inzicht in het gedrag van online shoppers wereldwijd. De resultaten laten een stijgende populariteit van social commerce zien, met Azië als koploper. Zo'n 57% van de online shoppers gebruikt zijn smartphone als belangrijkste aankoopapparaat.
Euromonitor heeft een rapport gepubliceerd over hoe nieuwe bedrijfsmodellen, kanaaluitbreiding en shopper verwachtingen een uitdaging vormen voor de traditionele retail en daarbij de weg naar aankoop veranderen. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
In een paper van Tealium en Internet Retailing wordt gekeken naar de huidige uitdagingen voor de retail. In het bijzonder de kloof die kan ontstaan tussen het gedrag van de consument en de verkooprespons van de retail, vooral wanneer shoppers via meerdere kanalen vergelijken en kopen. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
Comeos heeft een Belgisch consumentenonderzoek (5,1 MB) gepubliceerd waarin ze de customer journey voor verschillende sectoren in kaart brengen, inclusief regionale verschillen en de rol van de platformen.

Onderzoek naar herbruikbare verpakkingen
Linköping University heeft een paper (491 kB) gepresenteerd voor de 24e IAPRI World Packaging Conference 2024 getiteld ‘Take out (the) packaging: Analysis of a Returnable Packaging Service’.
Thuiswinkel.org heeft onderzocht hoe de keten voor herbruikbare verpakkingen ingericht kan worden en welke voorwaarden nodig zijn om herbruikbare verpakkingen als alternatief voor single-use verpakkingen aantrekkelijk en schaalbaar te maken. Het rapport (1,8 MB) laat zien dat een hoog retourpercentage mogelijk is met de juiste prikkels.
De Universiteit van Vaasa en VTT zijn een uitgebreid onderzoeksproject gestart om een pioniersrol te spelen bij de ontwikkeling van herbruikbare verpakkingssystemen in Finland. Dit initiatief, gericht op het versnellen van hergebruik van verpakkingen, kan mogelijk een exportmarkt aanboren van 1,45 miljard euro tegen 2035.

Nieuwe productinnovaties
Volgens Mintel zijn slechts 35% van de wereldwijde CPG-introducties in de eerste 5 maanden van 2024 echt nieuwe producten. Dit is het laagste percentage innovaties dat Mintel heeft geregistreerd sinds het in 1996 begon met het bijhouden van nieuwe producten.
In een gezamenlijke verklaring (753 kB) ondersteunen toonaangevende bedrijven in de retail- en consumentengoederenindustrie de overgang naar QR-codes met GS1 standaarden. Het doel van deze samenwerking is dat tegen het einde van 2027 QR Codes met GS1 standaarden wijdverspreid zijn.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.