Wetgeving food en voedselveiligheid – augustus 2024

02 september 2024

Voedselcontactmaterialen (FCMs) – wet- en regelgeving
EU
: De EU heeft de WTO in kennis gesteld van haar ontwerpverordening voor een verbod op Bisfenol A (BPA) in FCMs. Het is de bedoeling dat dit voorstel in november 2024 wordt aangenomen. EFSA heeft de richtsnoeren bijgewerkt voor het aanvragen van een vergunning voor een post-consumer mechanisch PET-recyclingproces dat bestemd is om te worden gebruikt voor de vervaardiging van FCMs. In een recente briefing (4,25 MB) roept ZWE op tot het uitfaseren van PVC in voedselverpakkingen. China: Keller and Heckman meldt dat de CFSA commentaar vraagt over een uitgebreider gebruik van een additief en een hars voor FCMs. Georgië: SGS meldt dat de regering een technisch voorschrift voor FCM-folie van geregenereerde cellulose heeft uitgevaardigd. De verordening wordt van kracht op 1 januari 2026. Thailand: SGS meldt dat de WTO twee ministeriële conceptverordeningen heeft verspreid die het gebruik van verschillende normen verplicht stellen voor plastic zakken voor voedsel en plastic zakken met voedsel voor opwarming in de magnetron. VS: De FDA heeft vijf nieuwe stoffen en zeven andere nieuwe stoffen aan de Inventory of Effective Food Contact Substances (FCS) Notifications toegevoegd, aldus Keller and Heckman. Rhode Island: SGS meldt dat het verbod op PFAS in voedselverpakkingen is uitgesteld van 31 juli 2024 tot 1 januari 2025.

Claims, labelen en etikettering
EU
: KCB meldt dat met ingang van 1 januari 2025 het aanduiden van het land van oorsprong voor groenten en fruit verplicht wordt volgens Gedelegeerde Verordening (EU) 2023/2429. De EC heeft onlangs besloten een EU-burgerinitiatief te registreren waarin wordt aangedrongen op een duidelijke en expliciete vermelding van de oorsprong van alle producten. JRC heeft een rapport (2,01 MB) gepubliceerd over duurzaamheidslabeling in de EU-voedselsector. Frankrijk: De regering (in het Frans) heeft onlangs het initiatief “Origin'Info” gelanceerd om consumenten te informeren over de land(en) van herkomst van de landbouwproducten die gebruikt worden in verwerkte voedingsmiddelen. Het gaat om het gebruik van een logo op een groot aantal producten. Meer dan honderd merken zijn al aangemeld voor een eerste testfase. Hongarije: Conceptregelgeving voor het gebruik van de term “energiedrank” is naar de EC gestuurd. India: De regering meldt dat FSSAI een voorstel heeft goedgekeurd om voedingsinformatie over totaal suikergehalte, zout en verzadigd vet in vette letters en een groter lettertype weer te geven op de labels van verpakte voedingsmiddelen. NL: Ruim een kwart van de door NVWA onderzochte volkorenproducten wordt onterecht volkoren genoemd. Producenten moeten nu hun verpakkingen aanpassen.

Onderzoek
Florey-onderzoekers hebben bewijs gevonden van hogere concentraties BPA bij zwangere moeders die bevallen zijn van een zoon met autisme. Een artikel (3,31 MB) over het onderzoek is gepubliceerd in Nature Communications.
Nagaland University-onderzoekers bestudeerden de rol van verpakkingsmaterialen bij besmetting met microplastics tijdens voedselverwerking. Een artikel (1,48 MB) over het onderzoek is gepubliceerd in Food Science and Engineering.
LNE-onderzoekers bestudeerden de migratie van contaminanten uit gerecycled PET (rPET) dat tussen twee virgin lagen is ingebed om implicaties voor voedselveiligheid op langere termijn te beoordelen. Het onderzoek (1,94 MB) is gepubliceerd in Resources, Environment and Sustainability.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.