Wetgeving food en voedselveiligheid – september 2024

01 oktober 2024

Voedselcontactmaterialen (FCMs) – wet- en regelgeving
EU
: De EC heeft Verordening (EU) 2024/2462 tot wijziging van de REACH-verordening gepubliceerd. Deze verordening beperkt het gebruik van PFHxA en PFHxA-gerelateerde stoffen. Deze subgroepen van PFAS zijn zeer persistent en mobiel in water, en het gebruik ervan in bepaalde producten vormt een onaanvaardbaar risico voor de menselijke gezondheid en het milieu. De beperking zal onder andere de verkoop en het gebruik van PFHxA in voedselverpakkingen zoals pizzadozen verbieden. Het European Directorate for the Quality of Medicines & HealthCare (EDQM) heeft de tweede editie gepubliceerd van de technische gids “Metals and alloys used in food contact materials and articles”. U kunt de gids downloaden na het invullen van uw gegevens. In een recent artikel geeft Smithers FCM-expert Dr. Alistair Irvine een overzicht van de evoluerende regelgeving voor Bisfenol A (BPA) in FCMs. U kunt het artikel downloaden na het invullen van uw gegevens. De EC heeft zijn jaarverslag 2023 (9,96 MB) gepubliceerd over het systeem voor snelle waarschuwingen (RASFF). 193 van de 4695 notificaties hadden betrekking op FCMs.
China: Keller and Heckman meldt dat de National Health Commission een nieuwe hars voor FCMs heeft goedgekeurd.
Duitsland: SGS meldt dat de BfR aanbevelingen (in het Duits) heeft gewijzigd voor vijf verschillende soorten FCMs, waaronder papier en karton. De onofficiële vertalingen in het Engels zijn hier te vinden.
VS: Keller and Heckman meldt dat de FDA vier nieuwe stoffen aan de Inventory of Effective Food Contact Substances (FCS) Notifications heeft toegevoegd. New Hampshire: Keller and Heckman meldt dat HB1649 is ondertekend. De wet verbiedt vanaf 1 januari 2027 voedselverpakkingen en containers, samen met verschillende andere soorten producten, die opzettelijk toegevoegde PFAS bevatten.

Claims, labelen en etikettering
In 2019 is de EU-richtlijn inzake oneerlijke handelspraktijken (UCPD) gewijzigd met specifiekere bepalingen over “Differences in Composition of Seemingly Identical, Branded Food Products (DC-SIP)” issues, ook bekend als “dual food quality”. In een studie (4,26 MB), gepubliceerd in Food Policy, tonen JRC-onderzoekers dat het aantal DC-SIP-gevallen is gedaald van 31% in 2018/2019 naar 24% in 2021. Ze onderzoeken hoe voedingsbedrijven hun marketingstrategieën hebben vormgegeven om aan de verordening te voldoen.
VS: De USDA heeft een bijgewerkte richtlijn gepubliceerd waarin aanbevelingen worden gedaan om de documentatie te versterken die claims over leefomstandigheden of milieugerelateerde claims op vlees- of pluimveeproducten ondersteunt.

Onderzoek
Een systematisch overzicht gemaakt door onderzoekers van het Food Packaging Forum (FPF), samen met collega's van vier academische instellingen, toont bewijs van menselijke blootstelling aan 3601 chemische stoffen die in contact komen met voedingsmiddelen (FCCs) en belicht FCCs die zorgwekkend zijn vanwege hun al bekende risicokenmerken. De studie (1,39 MB) is gepubliceerd in het Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology.
WUR gaat onderzoek doen naar de veiligheid van gerecyclede PE en PP folie voor gebruik in voedselverpakkingen. Onlangs startte WUR samen met 11 industriële partners het 4-jarige project Flex Forward.
Voor haar scriptie (1,25 MB) aan de Universiteit van Tampere onderzocht Emma Väre barrières voor de circulariteit van SUP voedselverpakkingen in de EU. De focus lag op barrières voor mechanische plasticrecycling en barrières voor het gebruik van recyclaat in nieuwe hoogwaardige toepassingen, met name in FCMs.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.