Wetgeving non-food – augustus 2024

02 september 2024

Schadelijke stoffen – Wet- en regelgeving in de EU
Op 1 juli 2024 is de bijgewerkte Rolling List van het REACH-restrictiestappenplan verschenen. Hierin wordt prioriteit gegeven aan groepsbeperkingen voor de meest schadelijke stoffen. SGS meldt dat ECHA een stof heeft toegevoegd aan de Kandidaatslijst van zeer zorgwekkende stoffen (SVHCs). De lijst bevat nu 241 vermeldingen van chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de mens of het milieu. ECHA heeft aangekondigd dat inspecteurs gaan controleren of leveranciers van een aantal consumentenproducten die op grote schaal verkrijgbaar zijn, voldoen aan hun verplichtingen volgens de CLP-verordening. De EC heeft een consultatie geopend over het opnemen van UV-328 in bijlage I van de POPs-verordening als stof waarvoor bepaalde beperkingen gelden. RIVM heeft een Nederlandse samenvatting gemaakt van de onderbouwing van het REACH restrictievoorstel voor PFAS. NL: Op 24 april 2024 heeft Knoops’ advocaten namens elf belangenorganisaties een dagvaarding uitgebracht tegen de Staat der Nederlanden in verband met de schadelijke gevolgen van de wijdverbreide PFAS-verontreiniging. De rechtszaak is op 7 augustus van start gegaan.

Schadelijke stoffen – Wet- en regelgeving buiten de EU
Canada: De regering heeft een bijgewerkt Draft State of PFAS Report en een herzien Risk Management Scope gepubliceerd. De commentaarperiode eindigt 11 september 2024. Japan: SGS meldt dat de regering PFOA heeft aangewezen als “Class I Specified Substance”. Nieuw-Zeeland: De regering is een raadpleging gestart over haar voorstel om UV-328 en twee andere chemische stoffen als POPs te reguleren. VK: De HSE heeft de verplichte indelings- en etiketteringslijst (GB MCL-lijst) gewijzigd. VS: EPA heeft voorgesteld om vijf chemische stoffen aan te wijzen als stoffen met hoge prioriteit voor risicobeoordeling onder de Toxic Substances Control Act (TSCA). Californië: SGS meldt dat de OEHHA de voorgestelde wijziging van de Prop 65-waarschuwingsmethoden heeft aangepast naar aanleiding van ontvangen commentaren. Prop 65 is een 'right-to-know'-wet die vereist dat individuen een waarschuwing krijgen voordat ze aan bepaalde chemische stoffen worden blootgesteld.

EU: Medicijnen en medische hulpmiddelen
In juni 2024 is Verordening (EU) 2024/1860 gepubliceerd dat bedrijven meer tijd geeft om de verordeningen voor medische hulpmiddelen (2017/745) en medische hulpmiddelen voor in-vitrodiagnostiek (2017/746) toe te passen. Dit om te verzekeren dat deze hulpmiddelen beschikbaar zijn voor patiënten als zij ze nodig hebben. NL: Minister Dijkstra heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over haar verzoek aan de EC voor ontheffing van de verplichting dat geneesmiddelen met een papieren bijsluiter worden geleverd. Dit ten behoeve van een pilotstudie naar digitale productinformatie voor ziekenhuisgeneesmiddelen.

Nicotineproducten
Finland
: Conceptregelgeving voor een waarschuwingsetiket voor verpakkingen van rookloze nicotineproducten is naar de EC gestuurd. NL: Conceptregelgeving voor neutrale verpakkingen voor elektronische dampwaar (ook wel bekend als elektronische sigaretten of vapes) en sigaren is naar de EC gestuurd.

Microplastics and nanoplastics
De FDA heeft een webpagina gemaakt over onderzoek naar micro- en nanoplastics in de voedselvoorziening. In een tweede studie hebben VU-onderzoekers weer micro- en nanoplastics in menselijk bloed gevonden. Volgens een studie van Cornell-onderzoekers staan Zuidoost-Aziatische landen bovenaan de lijst als het gaat om microplastics die per hoofd van de bevolking via voeding worden ingenomen.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.